27.04.2012 г.

Първи стъпки в мънистения пиксел арт

И така, след въвеждащия пост за пиксел арта идва време да приложим теорията на практика. За първите ви опити с този крафт съм приготвила няколко лесни схеми и малко напътствия, за да сме сигурни, че стартът ще е окуражаващ. ;)

Материали: в урока използвам мъниста и подложки, закупени от IKEA - повече информация за тях има на посочения по-горе линк.

Нека започнем със схемите (цъкнете върху изображенията за пълен размер):

 
Гъбка от играта Super Mario
Необходими цветове мъниста: черни за контура, бели за пънчето и точките, червени/зелени за шапката.
Използвана подложка: 18x18 бодлички.
 


 

Извънземни от играта Space Invaders
Необходими цветове мъниста: черни за контура, по избор за самите извънземни.
Използвана подложка: 29x29 бодлички за всички или 18x18, ако правите само една фигурка.



Герои от играта Pacman
Необходими цветове мъниста: доста! За очите на духчетата използвам лилаво, за да се различава от синьото.
Използвана подложка: 29x29 бодлички за един от двата сета или 18x18, ако правите само една фигурка.

Напред към изработката!
На мен ми е най-лесно да започна с контурите и специфичните елементи на фигурката, която ще правя, след което преминавам към запълването й. Другият вариант е да редите мънистата ред под ред. Дори някъде да объркате нещо, не е фатално - винаги можете да прередите мънистата. Ако срещате трудности при поставянето или махането им, използвайте пинсета.


Може би ви прави впечатление, че черешката, както и извънземните от Space Invaders имат допълнителен контур. Той е необходим при всички модели, които имат тънки и стърчащи части (като дръжчици и антенки), иначе те няма да залепнат една за друга или лесно ще се разделят след изглаждането. Цветът на контура е по ваш избор - тук съм дала примерни варианти, които намирам за добри.
След като фигурката от мъниста е наредена, идва ред на гладенето. Поставете парче хартия за гладене и минете няколко пъти с ютия, загрята на висока степен. Още след първото изглаждане ще видите как мънистата започват да се топят и залепват за хартията.


Внимателно отделете хартията заедно със залепналата за нея фигурка от подложката и я обърнете от другата, неизгладена страна. Покрийте и нея с хартия и изгладете отново.


В зависимост от това колко пъти минете с ютията или колко дълго я задържите върху фигурката, мънистата ще се разтопят повече или по-малко, придавайки различен вид на крайтия резултат - по-пикселен или по-преливащ. Това лесно може да се види през полупрозрачната хартия, така че навреме да прецените колко гладене ви е достатъчно.


Отделете внимателно хартията от мънистения ви пиксел арт, като преди това сте изчакали да поизстине малко, за да не се опарите. Сега остава само да намерите местенце за 2D гостите!


Няма коментари:

Публикуване на коментар