18.04.2012 г.

Мънистено цвете

И тъй, откривам новия блог с един мънистен пост за начинаещи и скучаещи.


Намерих тези лесни за изработка цветя в блога на Корнелия Хараланова-Корнишонка и бързо-бързо им станах фенка. С тях направих първите си стъпки в необятния свят на комбинацията мъниста-тел и мисля, че са подходящи за хора като мен, които все още не са се занимавали с подобно нещо (или са се занимавали съвсем малко).

Материали: тънка медна тел, мъниста в цвят по избор (диаметър 1-3 мм)
Къде да си намерим материалите: кинкалерии, магазини за мъниста
Аз си купих телта от магазин на "Керамос" - намира се в безистена на бул. "Витоша" № 29 (в София). Там обаче нямат дребни мъниста (но имат всякакви други!), затова потърсете в някой магазин за гоблени, конци, копчета и пр. материали. В именно такъв карловски магазин попаднах на невероятно разнообразие от дребни мъниста и се запасих доволно.

Изработка
beading, flower, pattern, мъниста, цвете, тел, схема
За едно цвете са ви необходими 5 отделни листенца. Допълнително можете да добавите тичинка и листа.

Вляво аматьорски съм илюстрирала схемата на "оплитане" на едно листенце, която, изразена в цифри, излежда така: 1-2-3-4-3-2-1 - това са броят на мънистата във всеки ред. Можете да използвате и повече мъниста за по-голямо цвете (напр. 1-2-3-4-5-6-5-4-3-2-1).
Снимките и обясненията по-долу ще ви помогнат стъпка по стъпка в направата. Цъкнете върху изображенията за по-голям размер.

Започнете с парче тел (ок. 20 см), в центъра на което поставете едно мънисто, след което пресрещнете двата края на телта през следващите две мъниста, после през три и т.н. След всеки ред пристягайте, за да застанат мънистата плътно едно до друго. Накрая НЕ завивайте стърчащите краища, тъй като ще ги използвате за съединяване на листенцата.
 
Ако искате да добавите зелени листа към цветето, използвайте същата схема, но с повече мъниста (напр. 1-2-3-4-5-4-3-2-1-1-1) и накрая завийте телта.
Ако искате да добавите тичинка, пригответе и нея от по-рано, използвайки едно по-голямо или няколко дребни мъниста и късо парче тел.

Съединяването на отделните листенца може да ви се стори малко  изнервящо, но не е толкова зле - проявете търпение. Извийте двата края на телта на всяко листенце нагоре. Вземете две съседни листенца и нанижете 3-5 (по избор) мъниста на двете допиращи се телчета. Продължете така, докато съедините всички части на цветето.


Хванете стърчащите краища на телта в една ръка, а с другата оформете чашката на цветето, докато останете доволни от резултата. Ако имате тичинка, сега е моментът да я пъхнете в средата на цветето, след което увъртете всичката тел, така че да се получи плътна дръжчица. Ако искате зелените листа да са прикрепени към цветето, добавете и тях, докато усуквате телта.

Накрая изрежете сътрчащите краища и по избор увийте стъблото с панделка или зелена лента, за да прикриете телената основа.

Остава само да придадете допълнителна форма на листенцата - благодарение на телената основа, можете да променяте вида на цветето по различни начини. 

Надявам се този кратък урок да ви е бил интересен и полезен. :)
Оригиналният туториал на Корнишонка можете да видите тук.

3 коментара:

  1. Чудно е!!! А какви са цените на телта и други магазини в София знаете ли? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Върти ми се, че я взех за около 3 лв. макарата от "Керамос", но в други магазини не съм търсила. Можете да опитате на места, където пренавиват бобини, мотори на електрически уреди и т.н., или в някоя железария.
      Надявам се да съм била полезна. :)

      Изтриване
  2. Благодаря :) Успех!

    ОтговорИзтриване