24.04.2012 г.

Пиксел арт: що е то?

... или по-точно казано - мънистен пиксел арт (pixel bead art на английски). Говорим си за специален тип мъниста, които се подреждат като мозайка в желаната фигура и след това се изглаждат с ютия, за да залепнат едно за друго. Дано съм ви заинтригувала, защото това е едно страхотно занимание както за деца, така и за не толкова деца.

"пиксел арт" мъниста "pixel bead art"

Какви материали са нужни?
Ако решите да пробвате този арт, трябва да знаете няколко основни неща. На първо място, не можете да използвате какви да е мъниста - трябва да си купите специално създадени за тази цел. Това е като че ли най-сериозният минус на пискел арта, но за наше щастие материали вече се намират и в България.
Начинаещите е най-добре да се ориентират към IKEA, където се продават едни големшки буркани с по 10 цвята мъниста - излизат евтино и са напълно достатъчни за малки проекти. Друг вариант предлага фирма "Фисто", която внася комплекти Hama - предимството им е, че мънистата са по-качествени и в повече нюанси. Минусите са в сравнително високата цена и ограниченото предлагане на комплекти, не само на мъниста. Отново в IKEA ще намерите и бодливите поставки, на които мънистата се поставят, за да не се разместват, докато нареждате фигурката и я гладите. Един комплект включва четири различни по форма и големина поставки и два листа хартия, между които да изгладите творението си. Хартия за гладене можете да си намерите и от други места, ако ви трябва допълнително.
В общи линии това са материалите: мъниста, поставка, на която да ги редите, хартия за гладене и ютия.

Откъде да почерпим идеи и вдъхновение?

Ако изберете да си купите мъниста, а не направо комплект, в който са включени примерни шаблони, всичко зависи от въображението и идеите ви. Пиксел артът във всичките му форми (не само мънистени) най-често е вдъхновен от стари компютърни и конзолни игри, като Super Mario, Space Invaders, Pacman, Legend of Zelda и т.н., които предлагат изобилие от вече пискелни герои и предмети, които трябва само да пренесете в реалния свят чрез мънистата.
Другият подход в пискел арта изисква голям брой и нюанси мъниста за изработване на по-сложна и детайлна фигура, която, гледана отдалеч, да не създава това пикселно усещане, което го има при по-малките фигурки. Става дума за нещо такова:


Eдна по-рядко срещана разновидност е 3D писел артът, при който от мънистата се създават не двуизмерни (плоски), а триизмерни (обемни) фигури. Нещата там стават доста сложни, а и аз самата не съм го пробвала, затова засега не мога да дам подробности за техниката на изработка.

Как да търсим примерни снимки и схеми?
В българска среда все още трудно се намират уроци или изобщо хора, които се занимават с пискел арт в тази му разновидност, затова ви препоръчвам да търсите на класическия английски. Най-сполучливите фрази за търсене са: "pixel bead art", "perler bead art", "hama bead art" (Perler и Hama са най-разпространените марки мъниста), "bead sprites".

Ами някакви по-практически приложения?
Мънистеният пиксел арт можете да използвате за направа на ключодържатели, поставки за чаши и горещи съдове, магнити за хладилник, украшения за стената или корковата дъска. Да не говорим какво страхотно занимание е за деца.


Надявам се да съм предизвикала любопитството и интересът ви. Очаквайте скоро в блога схеми за някои от най-популярните и лесни за направа пикселни фигурки от мъниста!

Няма коментари:

Публикуване на коментар