12.11.2012 г.

Първи стъпки в пикселното бродиране - схеми

Бродирането на кръстчета е достатъчно елементарно и бързо усвоимо както от деца, така и от възрастни (които обичайно възприемат новите информация и умения по-трудно), а всъщност е удивително колко разнообразни неща можете да изработите чрез него. Вероятно вече знаете, че моите предпочитани модели са пикселни, и в следствие на това ще илюстрирам уроците си най-вече с такива примери – защото са ми познати, а и защото са лесни за начинаещи.

Стъпките в така нареченото от мен „пикселно бродиране” са няколко:
1. избиране на предмет, който да бъде изработен (книгоразделител, калъфче, гривна, рамкирано украшение за стена или бюро);
2. избиране и/или изработване на схема (шаблон), по който да се водите;
3. набавяне на нужните материали;
4. бродиране.

Изображението, което искате да избродирате, трябва да е съобразено като големина с предмета, който смятате да изработите или украсите. В този смисъл наличието на схема и на разграфена панама оказват несравнима помощ. Днес ще разгледам именно подбора и правенето на схеми.

Ако искате готов шаблон, можете да си намерите невероятно количество в интернет – търсете „схеми за бродерия” или „cross-stitch patterns”, като добавите и името на това, което ще бродирате (цвете, super mario, space invaders и т.н.). Изберете търсене на изображения или на сайтове – на английски език има редица страници и блогове, които предоставят безплатни схеми (напр. gatchastitch.blogspot.com). В идеалния случай схемата ще изглежда така:

cross-stitch, pattern, yoshi, super mario, схеми за бродиране

Тук е включена най-разнообразна информация, като големина, брой бодове и цветове, които да използвате. Обичайно размерите и номерата на цветовете са според американските стандарти, които невинаги са приложими в България, но дори да не бродирате с DMC конци на плат Aida този тип схеми ще ви свършат идеална работа.

super mario, pixel art, sprite, пиксел артДругият вариант е сами да си направите схема, базирана на изображение. Ако например си харесате някоя бродерия или ако друг тип писел арт ви хване окото, но не намирате шаблон, не е трудно да си го „нарисувате”. За целта ви трябва снимката на това, което искате да избродирате, и софтуер за таблици, каквито са MS Excel и LibreOffice Calc. Да речем, че сте си харесали този Super Mario мънистен пиксел арт и искате да го избродирате, но ви е трудно да се водите само по снимката.

Отворете електронната таблица и форматирайте целия „лист” по следния начин:
1. Селектирайте листа с клавишната комбинация Ctrl + A (LibreOffice има опция от менюто Edit => Select All).

2. Поставете курсора на мишката на линията между първата и втората колона (A и B), кликнете и задръжте. Ще се покаже надпис Width: 8,43 (64 pixels). Издърпайте селектираната линия наляво, докато надписът покаже (20 pixels).
3. Повторете същото по вертикала, като дръпнете леко надолу линията между 1 и 2.

Вече разполагате с цял лист идеални квадратчета, в които да запълните схемата. Водейки се по снимката, маркирайте очертанията на фигурата.

схеми за бродиране

След това запълнете цветовете за грубо ориентиране – по-късно можете да използвате допълнителни символи, които да ви насочат към конкретния номер конци.

схеми за бродиране

Можете да изтриете първоначалната маркировка на контура като селектирате изображението и натиснете бутона Delete (или десен клавиш на мишката и Clear Contents). За да различавате по-ясно квадратчетата, подсилете линиите помежду им.

схеми за бродиране

Номерирайте квадратчетата, като въведете първите две числа и селектирате кутийките им. В долния десен ъгъл на втората кутийка курсорът ще изглежда като черно кръстче – кликнете и издърпайте до края на картинката.

схеми за бродиране

По желание и възможност добавете символи за цветовете. В интернет можете да намерите таблици по марки – за примера съм използвала номерацията на Puppets Mouline, тъй като това са конците, които ползвам в момента. На този адрес има множество цветови и сравнителни таблици, които да ви ориентират.

схеми за бродиране

След като схемата ви е готова, остава само да я избродирате! Същите схеми (като изключим информацията за конците) можете да използвате и за мънистен пиксел арт.

Ако не намирате магазин, в който да продават панама и конци, потърсете онлайн магазини за прежди, гоблени и конци. Сайтове като http://www.coatsbulgaria.bg и http://www.goblenite.com предлагат не само материали, които да купите, но и безплатни съвети и уроци, които да ви помогнат в бродирането.

Надявам се да съм ви била полезна с този туториал. Оставете своите коментари тук или на моята Facebook страница и сподолете с познати и приятели, които се интересуват от ръчни занимавки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар